Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
08.01.2016.

Najbolje fotografije snimljene iz dronova

Najbolje fotografije snimljene iz dronova

Najbolje fotografije snimljene iz dronova
Nije nam prvi put, daleko bilo: elem, iz nekog razloga jednostavno smo preuzeli iz engleskog jezika ovaj izraz koji pominjemo u naslovu, iako on, u najmanju ruku, ima odgovarajuć(e) prevod(e) na naš jezik
Đ. Dragojlović (Relax) Dakle, za ovu sprav(ic)u smo preuzeli naziv dron, valjda zato što se bolje uklapa u srpski od oblika drone, koji je uobičajeniji u englesom jeziku. Njegovo je značenje u doslovnom prevodu trut, ali se koristi i za pčelu, te obada, a u glagolskoj formi označava – zujalicu. Valjda nam je ovako bilo lakše, ko će ga znati: bespilotna letelica, što dronovi u suštini i jesu, možda zaista nije najbolji izbor, jer se može koristiti samo za leteće objekte većih dimenzija. Dronova, bez ikakve sumnje, mnogo je više u manjim izdanjima, a oni koji svojom veličinom u potpunosti odgovaraju izrazu na našem jeziku uglavnom se pojavljuju samo kao sprave za vojne potrebe, kojima se upravlja s drugog kraja sveta. Stručna literatura u toj oblasti kod nas poznaje i radio-kontrolisan multiopter, što je izraz koji bi zaslužio da ga prvo prevedemo na naš jezik. U odnosu na njega, čak i naziv dron deluje mnogo srpskije…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gledajući drona, mogao bi se nazvati snimak koji ste upravo videli, a koji je ovekovečen baš iz drona u koji se zagledala publika – učesnici karnevala u Limasolu, na Kipru. Trenutak je uhvatio Marias Demetriou, koji je na konkursu sajta Dronestagram u kategoriji Najomiljenijih snimaka zavredio nagradu Naj-dron.
U istoj kategoriji drugu nagradu dobio je Svetlin Marinov iz Plovdiva u Bugarskoj, svojim snimkom koji je nazvao Ledena vatra (prvi snimak koji sledi), dok je treću nagradu zavredio Alejandro Ochoa, koji je u meksičkom Mazatlanu snimio skakača u vodu koji svojom rizičnom vratolomijom zabavlja publiku (uz odgovarajuću naknadu, naravno).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više od pet hiljada snimaka koji su pristigli na konkurs ocenjivao je žiri u kom su bili zamenik direktora za fotografije u National Geographic-u, dobitnik Pulitzer-ove nagrade za fotografiju Ken Geiger, glavni urednik francuskof izdanja National Geographic-a Jean-Pierre Vrignaud, te osnivač i izvšni direktor Dronestagram-a Eric Dupin, tragajući za „kreativnošću, fotografskom kvalitetu i poštovanju teme”. Geiger je istakao da snimci iz dronova mogu nastati i tamo gde nikakva druga fotografija nije moguća. Prema njegovom mišljenju, dronovi su otvorili fotografije ljudima na isti način na koji je to učinila digitalna tehnologija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trećim nagradama ovenčane su dve fotografije koje ste upravo videli. Prva, Polja tulipana, prikazuje anti-virusnu kontrolu na holandskoj plantaži (kontrolori se, istini za volju, jedva vide). Snimio ju je Anders Andersson, nagrađen u kategoriji Mesto, dok je u kategoriji Priroda Ludovic Moulon nagrađen za fotografiju Izgubljeno ostrvo (Lost Island), snimljenu na ostrvu Tahaa u Francuskoj Polineziji, na kom grupa turista čeka zalazak sunca.
„Fotografije iz dronova su nova vrsta vizuelnog jezika”, smatra Eric Dupin, prema čijem mišljenju je to „nov način posmatranja sveta”.
Konkursne kategorije obuhvataju prirodu, mesta i „drončiće” (dronies), samoportrete (selfies) snimljene iz vazduha.
„To je poput krajnjeg samo-uboda”, kaže Ken Geiger. Ovogodišnji pobednik u toj kategoriji je snimak grupe okupljene na Kipru koja gleda u lebdeči dron iznad njih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugu nagradu u ovim kategorijama dobili su ove godine Kevin Dilliard (Priroda), za snimak godišnja trka na okeanu, u mestu La Jolla u Kaliforniji (SAD), te Jérémie Eloy (Mesto), za izvaanredno ovekovečen Mont-Saint-Mishel u Normandiji u Francuskoj.
Priznajem, za Dronestagram nisam ni čuo sve dok oko novogodišnjih praznika Politika nije objavila desetak fotografija sa konkursa na kom su pobedile fotografije koje prenosimo.
„Беспилотне летелице направиле су револуцију ове године у фотографији, приближавајући нам невероватне пределе и призоре на планети. Фотографи који вешто баратају дроновима истраживали су с висине разне кутке на земље, од Викторијиних водопада у Замбији и Анђеоског водопада у Венецуели до футуристичких метропола као што су Дубаи и Њујорк. Лепоту су налазили у Великом кинеском зиду и римском Колосеуму, али и у свакодневним наизглед обичним тренуцима као што је свадба у Гани или час масовног вежбања у једном парку у Литванији.”
Ovo je deo teksta iz Politike, zahvaljujući kom sam doznao za ovaj konkurs. Uzgred, danas, kada postavljam ovaj prilog, tačno je pola godine od momenta kada je National Geografic, 8. jula 2015. godine, objavio rezultate svog konkursa. Politikin prilog datiran je 3. januara ove godine, ali nema ni reči o tome da on govori o konkursu koji je okončan šest meseci ranije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konačno, ovo su dva pobednička snimka u ove dve kategorije. U kategoriji Priroda prvu nagradu dobio je snimak sa ostrva Moorea u Francuskoj Polineziji, na kojoj je Mike Gandoun uhvatio trenutak plivanja sa ajkulama. Nije navedeno da li se radi o krvoločnim morskim psima, ili nekoj bezazlenoj vrsti, jer i takvih ima. U svakom slučaju, snimak je izvanredan.
Prvonagrađenu fotografiju u kategoriji Mesto snimio je Ricardo Matiello, na čijem je snimku katedralu u mestu Maringa, u brazilskoj državi Parana. Gotovo izgubljenom u niskoj magli, iz koje izranjaju samo toranj katedrale i vrhovi nekoliko najviših zgrada, iznad kojih su suncem obasjan prostor i oblaci.