Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
12.02.2017.

Skok na zvižduk čuvara

Skok na zvižduk čuvara

Skok na zvižduk čuvara
Da budemo precizniji, zvižduk čuvara nije startni znak za skok, on stiže kada Grgo poleti ka vodi i pre će biti da je upozorenje kako je skakanje zabranjeno, nego što bi bio signal za odraz... No, ko će – i kako – objasniti čuvaru da on ne može bez ovih skokova, koje izvodi jedva više od šest decenija, a verovatno će kroz dve godine skočiti i za svoj osamdeseti rođendan.
G. Spiegel (SU&SUrround) Lik na fotografiji je istina zamućen, ali tako je to kada se nešto u pokretu snima mobilnim telefonom, koji je uhvatio momenat dok Grgo Bačlija izvodi skok zvani „torpedo”. Bilo je to pre izvesnog vremena, na bazenu u Morahalomu, tu odmah preko granice, kada je imao samo 77 godina.
Sada je nešto stariji, makar i samo formalno, jer pišemo sledeću godinu. Skočio je dakle u zimskim balonom pokriven bazen koji u tom periodu ima takozvano „noćno kupanje”, od 16 do 22 sata. Snimatelj je bio Novica Krsmanović, a svedoci Tomislav Kujundžić i Alojzije Kujundžić, koji mogu posvedočiti da je sve, i skok i snimak, autentično.
Ovakve skokove u vodu Grgo je, kako kaže, praktikovao još od pionirskih, potom omladinskih dana, na Muškom štrandu na Paliću, još negde od pedesetih godina prošlog veka, kada je bio aktivan član juniorskog sastava plivača „Spartaka”.
Tokom letnjih meseci oni su trenirali u okruženom, pedeset-metarskom delu Muškog štranda, u kom je voda gotovo ključala od rada nogu i zamaha rukama mnogih plivača.
No, nisu samo plivali... Hrabriji su pred mladim damama prikazivali svoje skakačke veštine, odražavajući se sa trambuline i leteći ka vodi u najrazličitijim stilovima, od običnog na glavu, laste, salta napred i nazad, velotoča i drugih. Nije to išlo samo od sebe, valjalo je naučiti, a Grgi je pomoglo to što je još od prvog razreda osnovne škole najviše voleo i čekao da počne čas fiskulture, kako se nekada taj predmet zvao.
Prvi nastavnik fiskulture bio mu je Antun Matković, jedan od prvih koji je stekao diplomu DIF-a, u prevodu Državnog instituta fizičke kulture. On je prvi i primetio njegove gimnastičke sposobnosti, posebno u skokovima preko „konja”, odnosno „jarca”. Ali ne samo gimnastičke, već i plivačke, za šta je zimi na raspolaganju bilo „Fekete” kupatilo, u ulici Dimitrija Tucovića, već decenijama zapušteno i devastirano. Bavio se Grgo i streljaštvom, vazdušnom puškom, a strelište je, ako se neko seća, bilo u prizemlju zgrade Muzičke škole.
U to vreme nije bilo neke druge zabave, ostalo je bavljenje sportom... Grgo Bačlija je sve do odlaska u JNA (ako ne prepoznajete skraćenicu, to je Jugoslovenska narodna armija), 1959. godine, bio aktival član plivačkog kluba i gimnastičkog društva, koje se (i) tada nalazilo u zgradi bioskopa „Jadran”, kako je tada uglavnom bio poznat objekat izgrađena kao „Sokolski dom”... Prošle su godine, danas tamo imamo „Sokolsko društvo”.
Grgo se seća, dok je bio učenik osnovne i srednje škole, jedva su čekali da se oglasi školsko zvono da bi među prvima otrčali u svlačionicu i pripremili se za čas fiskulture, u obaveznim crnim klot-gaćama i belim atletskim majicama. Dok još nisu bile izgrađene gimnastičke sale u nekim osnovnim i srednjim školama, nastava fizičkog vaspitanja se odvijala na otvorenom, u školskom dvorištu, zimi-leti. Prema njegovom sećanju, tih godina nije bilo prehlađene dece, jer je fiskultura bila zastupljena svakog dana, a ako bi bila poslednja u rasporedu, produžavali su je sve dok ih domar ne bi isterao.
Na žalost, kaže Grgo, današnje generacije nemaju tu naviku bavljenja fizičkom kulturom, što se naravno ne odnosi na sve, ali smatra da ne valja beskrajno sedenje pred računarom i igranje igrica, ili neprestan kuckanje po mobilnim telefonima.
Četvorka koju smo pomenuli na početku tokom zimskog perioda dva puta mesečno odlazi na noćno kupanje, tokom kog Grgo izvodi svoje skokove, neki bi rekli vratolomne, pogibeljne. U svakom slučaju, čuvari i spasioci ga neprestano upozoravaju, zvižde iz svojih pištaljki i objašnjavaju kako je to što radi ne samo zabranjeno, već, u njegovim godinama i vrlo opasno. Grgo samo klima glavom i nastavlja, čim se okrenu...
On je uveren da bi fotografija, ma koliko „zamagljena”, mogla inspirisati mnoge mlade da se intenzivno bave bilo kojim sportom. Kao što je uveren i da će tome doprineti i predlog ministarstva obrazovanja za ponovno uvođenje obaveznih časova telesnog odgoja.
U svakom slučaju, Grgo nastavlja da skače...