Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
29.12.2014.

Široka lepeza aktivnosti da bi mesna zajednica postala dobro mesto za život

Široka lepeza aktivnosti da bi mesna zajednica postala dobro mesto za život

Široka lepeza aktivnosti da bi mesna zajednica postala dobro mesto za život
Činjenica je da su mesne zajednice istovremeno meta vlasti i meta građana. Razumljivo je što su meta vlasti – u njima se dobijaju glasovi, a to znači da se dobija delegiranje za vlast, priznanje da su oni koji vrše vlast istinski izabrani od građana, pravi predstavnici naroda.
Dimitrije Janičić (Society) Razumljivo je i što su mesne zajednice – meta građana, jer je to jedini neposredni oblik vršenja vlasti, sve ostalo je posredno i daleko od neposrednog uticaja stanovnika mesne zajednice.
Kako učiniti da mesna zajednica bude u centru pažnje i izvan onog vremena kada se u njoj političke partije bore za glasove? Kako uticati da se u raspodeli sredstava, nešto veći deo kolača, vrati građanima mesne zajednice, za njihove potrebe?
Pođimo redom!
Činjenica je da je mesna zajednica najniži, osnovni oblik vlasti, neposrednog vršenja vlasti. No, posle propasti socijalizma, opalo je interesovanje za političko angažovanje u mesnim zajednicama. Istraživanja pokazuju da se tek deseti deo stanovnika mesne zajednice uključuje u razne oblike političkog delovanja u toj osnovnoj ćeliji.
Zbor građana, kao oblik političkog delovanja najneposrednije vezan za svakodnevne potrebe stanovnika, mesne zajednice angažuju nekih 12% stanovnika. Sigurno je da to nije dovoljno, jer oni često predlažu u ime svih onih – preostalih – 88%, koji sede kod kuća, ne brinući o vlasti.
Tu se, razume se, pojavljuje televizija kao najvažniji informator širokih masa. Ali, nacionalna televizija retko se javlja iz mesnih zajednica, ona za to nema ni vremena ni sredstava. Lokalne televizije i komercijalne televizije imaju na umu samo zaradu, pa se njihov informativni program gotovo može zanemariti.
Radio je još aktuelan, ali samo dok je čovek u vozilu ili na nekom poslu, na kome uključuje i radioaparat, da bi razbio radnu monotoniju.
Internet, razume se, zahteva ne samo nova sredstva, već i poznavanje tajni nove tehnologije, pa taj deo informisanja, iako postepeno ulazi u sve više kuća, ipak ostaje za večernje časove i za kućnu atmosferu.
Činjenica je da se mesnoj zajednici, od sredstava koja su ubrana u njoj preko poreza, ne vraća ni deo jednog procenta. Vraća se tek simbolična suma, jer platu sekretara mesne zajednice snosi opština. Retko se izdvoje neka malo veća sredstva za Dom kulture, hram, uređenje nekog parka, dečjeg igrališta i slično. Da bi se na konkretnim životnim potrebama nešto uradilo, najčešće je potrebno raspisati samodoprinos. Mogućnost za dobijanje nešto više sredstava su pokloni pojedinaca i firmi, a oni se najčešće traže kada se otpočnu neki zajednički projekti, pa nedostaje novac za njihov završetak.
Odluke, pa i prikupljanje sredstava uz, ovako ograničen broj aktivnih stanovnika mesne zajednice – posebno su otežani u višenacionalnoj zajednici, pogotovo ako se radi o verskim objektima, odnosno objektima koji nisu zajednički za sve etničke grupe. To zahteva pažljivo planiranje i propagiranje takvih inicijativa.
No, zajedničkih akcija je toliko da one mogu da obuhvate sve strukture mesne zajednice, a to otvara mogućnost njihovog uključivanja u društvene i političke aktiviste.
Najpre, prostorije mesne zajednice, ako su iole ugodne, treba dati na upotrebu školi, odnosno vrtiću, za održavanje priredbi za roditelje. Uz tu priredbu, razume se, valja organizovati i nešto za odrasle, tako će prostorije sigurno biti pune. Jednom otvorena vrata uvek obećavaju i nove posete.
Evo još samo nekoliko tema koje mogu privući publiku.
Droga i deca – kako sačuvati mlade od te pošasti, sigurno će okupiti roditelje, pogotovo adolescenata, a rukovodstvo mesne zajednice mora kao predavaće angažovati lekara, psihologa, policajca za taj skup.
Asfalt do svakog kutka MZ – verovatno neće proći u centralnom delu grada, ali u prigradskim i seoskim sredinama ne treba sumnjati da će okupiti mnogo njih.
Električna mreža i njeno održavanje – uz nekog od onih koji organizuju ovaj skup, sa predstavnikom elektro-distributivnog preduzeća, biće dobra tema za raspravu, a odnosiće se i na konkretne radove na terenu, oko električne mreže, što je uvek beskrajna tema.
Lokalni saobraćaj – raspored lokalnih linija, ulice kojima prolaze neke od tih linija, prevoz dece do škole, nema sumnje uvek ima nešto novo dodati svemu tome.
U mesnoj zajednici su i domaćice, deca, socijalni slučajevi, zagađivači sredine, policajci. Zato su neophodne akcije koje će obuhvatiti što veći broj ljudi, veoma različitih interesovanja, a koji su često veoma daleko od onoga što mi podrazumevamo pod pojmom „politika“. Da bi se uspelo, neophodno je pripremiti i organizovati akcije:
• Najuređenije dvorište,
• 2. Najuređeniji ulični trotoar,
• 3. Biramo najcvetniji balkon (prozor)
• 4. Dan Mesne zajednice, itd.
To su delovi zajedničkih aktivnosti pod nazivom „Dobro mesto za život“. Da bi mesna zajednica zaista to i postala, potrebno je angažovanje svih u mesnoj zajednici. Osnovna poruka i zadatak onih koji se bave društvenim (političkim) aktivnostima i jeste to – da se stvori sredina što bolja za zajednički život svih, a to znači i dece, domaćica, marginalnih grupa, mladih i starih, zaposlenih i nezaposlenih...
Atmosfera zajedništva ne stvara se dekretom. Treba u akcijama polaziti od pojedinaca, pa se u tom pogledu mogu organizovati različite akcije: naš policajac, najbolji osmak, nagrada za plakat za Dan Mesne zajednice, nagrada za učenički sastav povodom Dana Mesne zajednice, Dan kolača u Mesnoj zajednici (mame i bake za vrtić), sportski dan u školskom dvorištu, književno veče u sali MZ, domaćin je firma iz MZ (u sali MZ), forum MZ i opština (gost iz opštine), Dan kućnih ljubimaca...
To su samo neke od mogućih akcija. Njima se želi angažovanje nekih struktura stanovništva koji gotovo nikada ne dolaze do izražaja u društvenom i političkom životu. Isto tako, dobro je oformiti ekipe za obilazak bolesnih, za obeležavanje 90. rođendana, za pomoć najsiromašnijim, dogovoriti se o mogućem sponzorstvu sa manjim zanatskim radnjama i prodavnicama, kao i sa svim ostalim firmama koje postoje u mesnoj zajednici.
Dobro obaveštavanje svih stanovnika mesne zajednice o svemu što se organizuje se podrazumeva. To znači da u mesnoj zajednici treba oformiti grupu za flajere, plakate, obaveštenja, pozive, a u njoj mlade ljude koji se razumeju u kompjutere i štampu.
Eto, samo nekoliko primera kojima želim ukazati kako samo takva raznovrsnost aktivnosti može obezbediti angažovanje ljudi u mesne zajednice u organizovanju, da ona zaista zaslugom svih postane i ostane dobro mesto za život.