Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
19.12.2018.

Koliko jezika govoriš toliko vrediš

Koliko jezika govoriš toliko vrediš

Koliko jezika govoriš toliko vrediš
Kada sam bio mali, a i sada, čujem od nekih poznatu izreku: koliko jezika govoriš toliko ljudi vrijediš
Nikola Peručić (Society/Society) Kako je to moguće? Ako čovjek ima jednu dušu, on ne može vrijediti više od drugog. Pred Bogom smo svi jednaki. Je li ta izreka glupost? Pa onda se ne bi zadržala valjda, bila bi odbačena. U čemu je vrijednost govorenja više jezika: u komparativno praktičkim vrijedostima? Djelomice, ali u biti ne.
Mnogi jezici imaju izravnu vezu s nacionalnim identitetom. Kod nekih naroda, to je i najvažnija odlika kojom se određuje identitet. Kod drugih ne mora biti, a posebno nije kod velikih svjetskih jezika koje mnogi uče. A možda se ova izreka upravo na to i odnosi.
Ako govoriš neki jezik, imaš ulaznicu u dušu tog naroda. Ti upijaš u sebe duhovnost toga naroda, postaješ njegov izričajni dio. Svoj entitet ne da širiš već dupliciraš, egzistiraš i dalje u svojem bazičnom identitetu, ali svoj milje širiš i na polje u koje tvoja okolica možda nema ulaza, bivstvuješ u jednom drugom polju, drugom svijetu, slijedom gramatičkih razlika razvijaš nove logične obrasce, postaješ netko drugi. I živiš dvostruke ili višestruke živote, koji se pokreću s par ključnih riječi koje slučajno čuješ na ulici i bilo gdje upadaš iz jednog u drugi jezički svijet, živiš više paralelnih realiteta. Tvoj život postaje dinamičniji.
Postaješ stanovnik više duhovnih svijetova. Materijaliziraš ih ako održavaš tu vezu. Izvana gledajući, stječeš komparativne prednosti u egzistenciji i vrijediš više. Ali iznutra i tvoja duša cvjeta s više različitih cvjetova. Vrijediš više i iznutra. Duša ne postaje veća, ona ostaje ista. Ali kao da dobija više nogu. Nećeš otići negdje drugdje od sudbine, samo ćeš možda stići drugim putom ili brže.


A na kraju puta, kada ugledaš svjetlo i budeš prešao na drugu stranu rijeke Stiks, hoćeš li uopće biti oslovljen riječima, ili će teći neverbalna komunikacija, bez posredovanja jezika, bez grešaka u prijevodu, bez jezičkih igri i obrta. Da. Tada će biti sve jasno. Zbog čega si trebao biti ono što jesi.