Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
16.01.2014.

Otisak dlana

Otisak dlana

Otisak dlana

Desetu godinu za redom na zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke u Subotici neko od zavičajnih istraživača utiskuje svoj dlan u glinu, ostavljajući simbolično trajni beleg novostvorenog dela u godini na izmaku

Mile Tasić (Society/Events) Ove godine svoj dlasn u glini utisnula je Olga Kovačev Ninkov, viši kustos Gradskog muzeja u Subotici, potpisujući dve značajne zavičajne knjige. Pre svega radi se o knjizi Lica vremena I, koja u podnaslovu otkriva da se u njoj zapravo kriju portreti iz umetničke zbirke Gradskog muzeja u Subotici. Na gotovo 300 stranica, uz ilustracije u boji, otkriva likovnu raskoš Subotice. Druga publikacija, takođe štampana u 2013. godini, koju je laureat otiskivanja dlana kao koautor potpisala je Secesija u subotičkim javnim zbirkama koja nam ovog puta ne otkriva likovni pravac po kojem je naš grad nadaleko poznat u arhitekturi, već po nameštaju i garderobi, po ukrasima i posuđu, po slikama i mastionicama, dakle po upotrebnim predmetima. Obema knjigama Olga Kovačev Ninkov u nepodeljenom izboru sasvim je zaslužila da trag svog dlana trajno ostavi zavičajnom odeljenju.

Ova tradicija koja egzistira već desetu godinu, nastala sa ciljem da se svekoliki istraživački rad zavičajnog prostora Subotice pospeši i unapredi, inspirisana je zapravo tragom dlana skulptorskog genija Mikelanđela koji je izložen kraj njegovog remek dela, Davida, u Firenci.

Tako je pre deset godina svoj dlan kao prvi u glini trajno zaveštao vajar, akademik, Sava Halugin, 2005. godine, pošto su u toj godini postavljene biste Jakaba i Komora ispred njihove Gradske kuće. Nizali su se potom dlanovi Bele Durancija, Marije Šimoković, Emila Libmana, Branka Ćupurdije, Dežea Čusoa, Slobodana Vladušića, Antala Mojzeša i Zorana Veljanovića, sve do Olge Kovačev Ninkov. Trajno sačuvani otisci dlanova u glini poslužiće kao originali, da se jednog dana pretoče u bronzu, postave na zid zavičajnog odeljenja i tako trajno sačuvaju za buduća pokoljenja, služeći kao inspiracija, podstrek, motiv...

Trajni otisak vrednih istraživača tek je segment, deo aktivnosti koji se seriozno neguje na zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke, u nameri da se pozovu novi, mlađi, zainteresovani istraživači kako bi još mnoga nedovoljno istražena polja iz našeg zavičajnog miljea osvetlili svojim vrednim delima.

Olgi Kovačev Ninkov ovog puta sve čestitke uz nadu da će nam i u buduće svojim vrednim istraživačkim delima otkrivati mnoga likovna bogatstva zavičaja.