Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
18.12.2016.

Hatalmas betlehem – csokoládéból

Hatalmas betlehem – csokoládéból

Hatalmas betlehem – csokoládéból
Hét cukrász négyhónapi munkájának eredménye a több mint 50 négyzetméteres betlehem, másfél tonna csokoládéból, melyet az andalúz Rute városában készítettek
(Cogito/Events) Közép-Európa, de a katolikus vidékek szélessebb területén is régóta elterjedt szokás, hogy a karácsonyfák állítása mellett, Jézus születését, valamint a pásztorok és a három királyok látogatását ábrázoló, kis figurákkal berendezett jelenetekket is helyezzenek a karácsonyfa mellé.
A képen látható csokoládé betlehem valójában egy fantázia város, amely idén Olaszország olyan emblematikus épületeiből áll mint például a firenzei Palacio Vecchio, a római Colosseum vagy a pisai ferde torony. A csokiból készült utcákon zajlik a mindennapi élet, boltokkal, árusokkal, járókelőkkel. A szent család marcipánfigurái mellett számos történelmi személyiség is megjelenik. Például Leonardo Da Vinci, amint épp a Mona Lisát festi, vagy Julius Caesar és Kleopátra.
Az édes látványosságon hét cukrászmester dolgozott négy hónapon keresztül precíz részletességgel kidolgozva az épületek legkisebb díszítéseit is. A rutei Galleros Artesanos nevű édességipari vállalkozás tizenhat éve mutatta be az első ehető betlehemet, azóta minden évben elkészíti, egyre nagyobb méretben, mindig más tematikát kitalálva.
Kezdetben spanyol városok, Córdoba, Sevilla, Granada szolgáltak a karácsonyi jászol díszletéül.
A csokoládé betlehemet január 5-ig állítják ki Rutében, utána beolvasztják, és a csokit szétosztják a kistérségben található iskolák diákjai között.
A betlehem készítése fontos eleme a spanyol, s nem csak a spanyol karácsonyi hagyományoknak, a legtöbb család állít otthon sajátot is, ahogy (majdnem) minden templomban, és sok középületben is megtalálható egy-egy betlehem. Az ünnepek idején sokaknak külön program, hogy minél többet megnézzenek belőlük.
A betlehemi jelenet egy képben ábrázolja a három evangéliumi eseményr, Jézus születését, a pásztorok és a napkeleti bölcsek látogatását.
Néhány éve jelent meg Czékus Géza, a Szabadkai Egyházmegye Templomi Betlehemei című könyve. A 168 oldalas könyv a szabadkai ferencesek templomának kápolnájában lett bemutatva. A szerző 140 templom és imaház betlehemeit ismerteti az olvasókkal. A könyv első részében Rokay Zoltán, szabadkai egyházmegyés lelkész, budapesti egyetemi tanár szakvéleményét olvashatjuk, majd a könyv a szerző által begyűjtött adatok feldolgozásával folytatódik. Az egyházmegye 111 helységében állítanak betlehemeket, 31-ben sajnos nem. A legrégebbi betlehemek az 1800-as évekből származnak, a legértékesebbek viszont a tiroli betlehemek, melyeket az egykori Stuflesser cég gyártott. Ugyancsak érdekesek az újabb betlehemek is, melyek gipszből, agyagból, fémből vagy kukoricacsuhéból készülnek. A legnépszerűbb és a legismertebb templomi betlehemek a szabadkai ferencesek és a zombori karmeliták templomában láthatók. Egyházmegyénkben néhány szabadtéri betlehem is létezik, melyekben életképek, sőt élő állatok is vannak. A könyv második felében színes fényképeket találunk az összegyűjtött betlehemekről.
Ami az említett szabadkai betlehemet illeti, az most már több, mint száz éves, igaz a múlt század hatvanas éveiben felújították, s kisebb szépítéseket néhány évvel ezelőtt is alkalmaztak.
(Szövegünket az említett könyv, illetve más források, pl. az andalucia.org fényképeivel illusztráltuk)