Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
25.07.2014.

Pionir među najvećim konditorima u svetu

Pionir među najvećim konditorima u svetu

Pionir među najvećim konditorima u svetu
Konditorska kompanija Pionir našla se među 100 najvećih proizvođača slatkiša na svetu, prema rang listi američkog magazina Candy Industry
(L. S. - Diurnarius) Οικονομια Pionir je već i prošle godine bio na listi najvećih konditorskih kompanija u svetu, istina tada na 81. mestu, što znači da je sada (pogledajte tabelu) plasiran za pet mesta niže. Osim prvih deset sa svetske rang-liste, na kojoj je jedina značajna promena što je sa nje skinut meksički Barcel, jedan od brendova tamošnje Grupo Bimbo (greškom mu je pripisan prihod čitave grupe), a na sedmo mesto se popeo argentinski Arcor, u tabelu je ubačen, pored Pionira, jedini konditor iz našeg područja koji se još probio u svetsku elitu: hrvatski Kraš. Trenutno je 79, dok je lane bio bolje plasiran, na 72. mestu.
Privredno društvo za proizvodnju čokolade, bombona i peciva, kako stoji u nazivu Pionira, jedno je od vodećih proizvođača konditorskih proizvoda na jugu Evrope, sa tradicijom dugom gotovo stotinu godina.
Pionir d.o.o. Beograd je deo velikog i uspešnog poslovnog sistema, Alco Group, koji pored trgovine, projektovanja, gradnje, turizma i hotelijerstva ima razvijen i segment proizvodnje.
Sedište Pionira nalazi se u Beogradu, dok su proizvodni kapaciteti instalirani u fabrikama u Subotici, Zemunu, Paraćinu i Prokuplju.
Najveći segment proizvodnje Pionira čini fabrika u Subotici, čitamo na sajtu firme, gde su nastali najveći brendovi Pionira: Medeno srce, Negro bomboni i Galeb čokolada. Ulaganjem u nove proizvodne linije, fabrika u Subotici je od 2008. razvila niz novih brendova poput Vitanove, O la la! tortica i rolata, Diamond čokolade i mnogih drugih.
Ogranak fabrike Pionir u Zemunu nastao je 2006. godine, nakon kupovine preduzeća Sweet Vision koje je bilo specijalizovano za proizvodnju konditorskih proizvoda i zdrave hrane. Ovde se proizvode Pionirovi brendovi: O’clock cerealije, Boom flips, Bread Chips kao i grupa čokoladnih draže proizvoda, Čoko Vafli, Čoko Srca i Čoko Perlice.
Fabrika u Paraćinu, sa novim proizvodnim kapacitetima i modernim linijama specijalizovana je za proizvodnju Sun Mill vafla i Picanto krekera, dok je fabrika Hissar u Prokuplju zadužena za proizvodnju i preradu voća, sa širokim asortiman visoko kvalitetnih marmelada i džemova. Asortiman je dopunjen i proizvodnjom deserata, pralina i krem proizvoda.
Američka kompanija Mars, koja proizvodi čokoladice Snickers, Mars, Baunty i Tweeks, najveći je svetski proizvođač konditorskih proizvoda, sa godišnjim prihodom od 17,64 milijarde dolara, pokazuje istraživanje magazina Candy Industry.
Na drugom mestu je takođe američka kompanija Mondeléz International, nova firma koja je pre dve godine stvorena izdvajanjem određenih delova Kraft Foods-a (koji je nastavio da posluje, ali u drugim oblastima). Mondeléz u svom asortimanu ima, između ostalog, Milku, a ostvaruje prihod od bezmalo 15 milijardi dolara. Pored Milke, Mondeléz je poznat i po brendovima Oreo i Toblerone. Ime kompanije je kombinacija dve reči, monde, koja asocira na svet, i deléz, kolokvijalan izraz za delicious, ukusno, pa naziv priziva svet ukusa, ili ako hoćete, ukusan svet.
Švajcarska kompanija Nestlé je na trećem mestu ove liste, s godišnjim prihodom od 11,76 milijardi dolara.
Ko je još na samom vrhu, među deset najvećih konditora na svetu, možete videti u tabeli, u kojoj su netto prihodi prikazani u milijardama dolara. Za radoznalije, tabele sa svih stotinu najvećih mogu se naći preko priloženog linka.
Pionir je istina odavno registrovan u Beogradu (pa se i njegov prihod knjiži tamo), iako je najveći proizvodni pogon u Subotici. Ali, to je druga tema. Zbunjuje što je nacionalna novinska agencija otkrila ovu vest o svetskom plasmanu Pionira u sred jula, iako na sajtu Candy Industry Magazine-a lepo stoji da je Carla Zanetos Scully tekst postavila još – 31. januara 2014. godine?!
(Izvori: Grad Subotica http://www.gradsubotica.co.rs/pionir-medu-100-najvecih-konditora-u-svetu, Tanjug, Candy Industry Magazine http://www.candyindustry.com/articles/86039-global-top-100-candy-industrys-exclusive-list-of-the-top-100-confectionery-companies-in-the-world?page=5)