Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
18.12.2013.

Crteži malih Subotičana na markama

Crteži malih Subotičana na markama

Crteži malih Subotičana na markama

Ovde smo danas da se podsetimo izuzetne okolnosti – crteža na poštanskim markama ovo dvoje dece koja su sa nama. To su Rita Kavai i Noel Sarić, a njihovi crteži su iskorišćeni za ovogodišnje izdanje poštanskih maraka u čast susreta „Radost Evrope“.

Ljudevit Vujković Lamić (Cultura) Oni su bili najbolji na prestižnom likovnom konkursu „Radost Evrope“ koji se održava već četrdeset godina u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda. U organizaciji učestvuju još „Politikin zabavnik“ i Pošta Srbije. Motiv za organizaciju ovog konkursa, kao i mnogih dosadašnjih, bio je sastanak dece Evrope koji se održava još od, danas već daleke, 1969. godine, na kojem se okupljaju deca od 7 do 14 godina, u čast Međunarodnog dana deteta, 5. oktobra. Na ovoj manifestaciji ove godine su učestvovala deca iz osamnaest zemalja Evrope, koja su bila gosti učenika beogradskih škola. Ovogodišnji festival je bio posvećen rokenrolu a poslužio je kao inspiracija za ostvarenje plesnih, muzičkih i multimedijalnih tačaka i mesta za druženje. O rokenrolu mislim da ne treba mnogo govoriti  - znamo svi da se pojavio pedesetih godina sa uticajima sa strane - džez, bluz, bugi vugi, pa i folklor, preko kantrija i duhovne muzike, i sačuvao je svoju popularnost do današnjih dana. Svi učesnici su pripremili svoje viđenje i dostignuća u rock en rolu. Sve grupe su prošle seklekciju i oni  najbolji su nastupili na gala predstavi u beogradskoj dvorani „Sava centar“. Srbiju je zastupao devetogodišnji Nikola Ranković i bend „Masterblastersi“.

Na likovnom konkursu za najlepši rad izabran je crtež Rite Kavai (Kávai), učenice osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Subotice. Njena učiteljica je Emilija Grubanov Martinek. Crtež Rite Kavai je štampan na poštanskoj marci od 22 dinara, u tabačiću od osam maraka. U sredini tabačića se nalazi drugonagrađeni crtež, delo Noela Sarića, učenika osnovne škole „Ištvan Sečenji“ sa Kelebije. Njegova učiteljica je Eva Francišković.

Naša subotička štampa je jedva, malim člančićima prikazala uspeh ove dvoje učenika, Rite Kavai i Noela Sarića. Smatrali smo da oni zavređuju mnogo više publiciteta i pažnje. Znate, nije tako lako postići da se nešto nađe na poštanskoj marci.

Zanimljivost koja me impresionirala kao sakupljača poštanskih maraka je da smo još 1983. godine – znači pre trideset godina – na ovom istom prestižnom likovnom konkursu također dobili veliko priznanje. Naime, tada je učenica od 14 godina, Vesna Paunković (koja je i sada ovde sa nama) učestvovala na ovom konkursu sa svojim crtežom – „Mladenci“ – i njen crtež je bio također najbolji. Crtež je objavljen na poštanskoj marci od 16, 50 dinara. Njen nastavnik je tada bio Đerđ Boroš.

Sigurno je da ovi nastavnici, Emilija Grubanov Martinek, Eva Francišković i Đerđ Boroš imaju  velike zasluge za uspehe svojih učenika i zaslužuju posebno priznanje i poštovanje za brigu i napredak svojih učenika, pa tako i za njihove uspehe. Poštovani novinari, mogu vam slobodno reći da nije baš tako lako stići do toga da vam se nešto objavi kao motiv na poštanskoj marci. Izbor motiva za poštansku marku  prolazi kroz više konkursa i odobrenja dok ne bude prihvaćen. Konkurencija je velika. Baš zato je velika čast i još veći uspeh ove dece, Rite Kavai i Neola Sarića, i Vesne Paunković, da u dugom intervalu od trideset godina da su njihovi crteži stigli na poštanske marke. Tada, 1983. godine, imali smo jednu marku a danas su na istom tabačiću dva nagrađena crteža. Ne trebamo, niti smemo zaboraviti, da je poštanska marka izuzetan ambasador zemlje, jer na neki način stiže u sve krajeve sveta putem poštanskih pošiljaka. Sa svim motivima koji se pojavljuju na markama one govore o našoj kulturi, istoriji, dostignućima, našim velikanima, sportu itd. U tom svetlu uspeh ovo troje crtača trebamo posmatrati kao stvarno veliko dostignuće, na čast i ponos nas Subotičana i grada Subotice. Njihovi crteži su proglašeni najboljima u jakoj međunarodnoj konkurenciji i zato smo se okupili da se njima posveti više pažnje na televiziji, u štampi, na radiju. Oni to svakako zaslužuju. Treba im to priznanje odati javno.      

O uspehu Vesne Paunković danas je deplasirano govoriti iako njen uspeh i objavljivanje njenog crteža na poštanskoj marci govori za sebe i hvala joj za taj uspeh. O profesoru Đerđu Borošu isto tako ne mislim reći mnogo više: gde god su njegovi učenici učestvovali na konkursima i takmičenjima, osvajali su medalje i danas ih je nemoguće pobrojati. Moguće da neću pogrešiti ako kažem, da ne verejem da u celoj Srbiji ima uspešnijeg profesora likovnog vaspitanja, koji ima više učenika sa više trofeja i nagrada, pa i njimu pripada veliko priznanje. 

Ovde, na ovim panoima, prikazane su sve marke na kojima se nalaze motivi vezani za Suboticu. Tu su građevine, ptice, životinje iz našeg zoološkog vrta, ali  mogu vam reći da su samo četiri motiva – likovno delo. Daleko od toga da ostali motivi nisu delo ljudskih ruku, ali likovna dela su samo ikona sa ikonostasa iz pravoslavne crkve sv. Dimitrija u Aleksandrovu i crteži  Vesne Paunković, Rite Kavai i Noela Sarića. Smatram da su to velika dostignuća i da zaslužuju posebno priznanje, a da šira javnost treba biti mnogo više  upoznata sa ovim uspesima i nadam se da ćete posvetiti malo više pažnje ovom dostignuću.

I ostale marke zaslužuju da im se posveti pažnja. Imamo ukupno 25 izdanja sa 42 marke na kojima se nalaze neki motivi iz Subotice. Između dva svetska rata izdata su dva izdanja taksenih maraka sa devet vrednosti, a posle rata imamo također dva izdanja taksenih maraka, sa jedanaest vrednosti. Posle Drugog svetskog rata izdato je četrnaest izdanja sa motivima iz Subotice, na devetnaest maraka i sa jednom vignetom. Postoje još i dva neslužbena – privatna izdanja. Ukupno je to dvadeset i pet izdanja sa četrdeset i dve marke na kojima se nalazi neki motiv iz Subotice. Po mom skromnom znanju niti jedan grad, osim našeg glavnog grada Beograda, nema ovoliko izdanja i motiva na poštanskim markama.

(Izlaganje na konferenciji za štampu, 18. decembra 2013. godine)