Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
05.12.2018.

Za sve yunord.net e-mail računa vlasnici

Za sve yunord.net e-mail računa vlasnici

Za sve yunord.net e-mail računa vlasnici
Ova poruka je iz yunord.net središte za razmjenu poruka za sve yunord.net e-mail računa vlasnici, Mi smo za uklanjanje pristup svim našim webmail klijenata. Vaš račune-pošte će se nadograditi na novu proširene webmail sučelje osigurava yunord.net. Na snazi od trenutka Ova email smo primili i dobio odgovor od vas.
Đ. Dragojlović (Story) Ovih nekoliko redova smo doslovce citirali sa originala, a nadamo se da nikoga neće da zbuni nepismenost teksta, koja je, u ovih svega nekoliko redova, zaista impozantna. Bilo bi najbolje kada bi se aktiviralo zvono za uzbunu u glavama onih koji dobiju ovakve (ili slične, ima ih ohohohohoho) poruke. Ništa nismo u njoj promenili, ovako je onomad stigla sa adrese eleda@une.net..., odnosno upgrade1120@wss-id... Adrese nisu kompletne, nema razloga da izazivamo detektivske porive radoznali(ji)h čitalaca. Govore li ove adrese nešto? Ništa. Ako uopšte još postoje, jer se takve brzo gase. Ali, ispred obe je stajalo Yunord.net Webmail usluge (bold smo mi dodali), što je u neskladu sa sadržajem koji sugerišu adrese, ali – posebno ako zaista koristite webmail preko yunorda – to može i da vam promakne... Jasno je valjda da Yunord.net nema ama baš nikakve veze sa tekstom kojim vas pokušavaju nasankati.
Mašinski prevod je bez ikakve sumnje krivac za nepismenost teksta koji nas je inspirisao, čiji je prevod verovatno nastao zaslugom Google Translatora, iako ne mora biti, ima i drugih, sličnih, besplatnih servisa na mreži. To je samo jedna od pojavnih slika magije jezika, ovog puta u formi prevoda. Uzgred: kada je Google Translator obuhvatio i esperanto, umetnici su se potrudili da prikupe mail-adrese esperantista i počeli su prevarna pisma da im šalju na esperantu! Lošem, naravno, kao što je loše i ovo pismo koje smo citirali na srpskom. Dakle, suština je                                                                          poruke da vam se saopštava kako je (navodno) došlo do nekih problema sa vašim webmail-nalogom, pa se od vas traži da – kako biste osigurali svoju adresu i korespondenciju -- unesete svoje podatke u poruku i vratite je. Ako to ne učinite, isključiće vas sa webmaila...
Koje podatke traže? Evo: e-mail, lozinku (koju treba još jednom potvrditi), kao i datum rođenja. A onda, ako ih pošaljete, oni će vas, kao, prebaciti u novu bazu klijenata i omogućiti vam dalju, nesmetanu komunikaciju...
Ako vam nekim slučajem ni podaci koje vam traže (ne e-mail, njega već znaju) ne izazovu sumnju, onda ste vi ribica koja se upecala na njihovu udicu. Najmanje što vam se može dogoditi jeste da vam uskoro počiste kompletnu korespondenciju iz računara, sa sve adresarom – koji im je usputni cilj, za dalje akcije.
Opisanu poruku dobio sam nekoliko puta i ranije, potom opet, ali kako nije ni prva ni jedina, rezultat je ovaj tekst. Samo jedan od bezbrojnih koji govore o opasnostima koje, ako ne obratimo pažnju, vrebaju na internetu. Iza svakog ćoška, ukoliko takvo poređenje u ovom slučaju ima smisla. Uzgred, autor poruke, pozdravljajući vas „s poštovanjem”, zahvaljuje što koristite njihove usluge...
Operacija fishing
Pre izvesnog vremena dvojici mojih prijatelja su nepoznati umetnici očistili korespondenciju i adresare iz računara. Jedan od njih je u kolima, na putu, nemoćno posmatrao na telefonu kako nestaju dokumenti... Nedugo zatim, na sve ukradene adrese siglo je – navodno njegovo – pismo u kom traži pomoć, jer je eto opljačkan u Madridu, pa ne može da plati hotel, itd... Jednako je prošao i drugi, a ne pričam napamet: opisana poruka, vapaj za pomoć negde iz belog sveta, stigla je i do mene.
Ako se ne varam, poruka koja poziva na obnavljanje webmail naloga u stvari je udica u operaciji koja se naziva fishing, pecanje, čiji je cilj da se pribave podaci o vlasniku naloga, ili o drugim licima, posredstvom podataka iz njegovog računara.
Spektar prevara na internetu (Internet Fraud, Scam) je veoma širok, a nije malo onih koji smatraju da je on pravi raj za likove sa lošim namerama, kriminalcima... Nudi se, recimo, rad od kuće (na računaru, slanje pošte, sklapanje nečega), pri čemu se traži da se unapred plati obuka, ili uputstva, ili kupi neki materijal. Podvrsta su poslovi preko specijalizovanih telefonskih brojeva. Nude se i poslovi u inostranstvu, pri čemu od kandidata traže da plati agencijske ili slične troškove, ili, (papreno skup) lekarski pregled – koji je skup jer može da se obavi samo kod licenciranog lekara... Iza ponuda za poslove, koji ne moraju biti u inostranstvu, može se kriti i vrbovanje žrtava za trgovinu ljudima, što žrtve često ne mogu ni naslutiti, sve dok im nešto ne postane sumnjivo. Recimo, da se kurs za posao – u njihovom mestu! – mora završiti negde u inostranstvu.
Različite piramidalne šeme su takođe veoma raširene, kao i prevare sa navodnim lutrijskim dobicima, a jedna od najpoznatijih vrsta prevara je takozvana „nigerijska šema” (NigerianAdvanceFeeFraud). Poznata je već desetinama godina, nekada su prevaranti pisma slali poštom, potom faksom (ako nisu potpuno izbledela, negde u dokumentaciji imam pisma raznih, navodnih poglavica i sličnih umetnika iz vremena termalnih papira za faksove, u rolni, na kojima je boja bila na papiru, a aktivirala se zagrevanjem – da bi vremenom sadržaj na tim papirima potpuno izbledeo).
Nigerijska šema se vremenom izuzetno razgranala, prateći istovremeno tehnološki razvoj, pa se danas pojavljuje isključivo preko interneta. O njenom obimu govore dva podatka. Prvi: pre nekoliko godina španska je policija saopštila da je u saradnji sa policijama drugih zemalja uhapsila 250 članova kriminalne mreže koji su raznim varijantama nigerijske šeme oštetili na desetine hiljada žrtava, za više od dvadeset miliona eura. Drugi: prema procenama, od 1989. godine do danas u okviru nigerijske šeme (koja je poznata i pod drugim nazivima, recimo WestAfricanScam) poslato je više od šest milijardi poruka! Koga zanimaju detalji, neka potraži jedan od sajtova specijalizovanih za ova pitanja.
Impresivan broj poruka, svakako, ali treba znati da lovci na žrtve rade sa velikim brojevima: šalje se ogroman broj poruka, jer je mali procenat onih koji nasednu. Neki uđu u šemu, pa u nekom momentu posumnjaju i prođu sa manjim gubicima, ali, ako nekog zaista uhvate u mrežu, tog onda i opelješe...
Biti oprezan, nikako lakoveran, jedina je zaštita od umetnika prevare na internetu. Nekada je lako videti da nešto nije u redu, ali povremeno se pojavljuju i poruke koje deluju veoma autentično. Prvi znak za uzbunu je ako vam unapred traže pare za nešto, ili traže podatke koji u stvari treba da budu u službi vaše zaštite: lozinke, pin- i druge kodove, recimo. Konačno, ako vas ne mrzi, najbolje je da čak i najbolje pripremljenu, naoko čistu i autentičnu poruku, ma koliko delovala bezazleno, proverite. Internet za to pruža ogromne mogućnosti, a bolje je potrošiti nešto vremena, nego nasesti na lažne ponude nevidljivih umetnika virtualnih prevara.
Sprava za povećanje penisa
Postoje prevare kod kojih je sasvim jasno ko je žrtva, ali ponekad ni ona sama ne preduzima ništa, osim što se slatko smeje... Dogodilo se svojevremeno da se u tiražnom američkom listu pojavio oglas u kom je nuđen – siguran, a kakav drugi – način da se brzo obogatite. Nepoznati savetodavac koji se krio iza oglasa skromno je tražio da mu pošaljete jedan dolar, a on će vam dati savet kako da se brzo obogatite. Oni koji su poslali dolar dobili su kratak savet – da objave identičan oglas...
Tu je u opticaju bila mala pojedinačna suma, što je oglašivaču pružalo sigurnost. Nešto veću svotu potrošio je Malezijac koji se pre dve godine ponadao da je našao rešenje za svoj mali problem. Platio je 130 eura za spravu koja uvećeva penis, ali je dobio nešto što sigurno nije povećalo njegovu muškost, osim virtuelno.
Nepoznati stanovnik Seri Kembangana pomislio je da je pronašao način kako da poveća svoj ponos, ali je ostao razočaran i besan kada je shvatio da je samo jedna od žrtava prevara preko interneta.
Platio je, naime, nekih 130 eura za spravu za koju je očekivao da mu uveća penis, da bi u kutiji koja mu je poslata pronašao najobičniju – lupu!
Prevaranti su mu uz to još poslali i instrukcije, odnosno upozorenje da svoju muškost ne uvećava dok kroz lupu prolaze sunčeve zrake!
On je, nažalost, samo još jedan u nizu nasamarenih. Samo ove godine su kupci iz Malezije ostali bez dvadesetk hiljada eura, nasedajući na slične podvale, izjavio je Majkl Čong, predsednik Malezijskog udruženja za zaštitu potrošača, koji je za slučaj saznao kada mu se kupac lupe požalio.