Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
20.12.2018.

Tragom Frankopana

Tragom Frankopana

Tragom Frankopana
Kažu da gradić Kraljevica ispod Rijeke, između Bakarskog zaljeva i Krka nosi ime po ugarskom kralju Beli IV koji je tamo prolazio. Vjerojatno bežeći od Tatara i usput dajući status grada zagrebačkom Gradecu
Nikola Perušić (Story/Friendship) Ovo je malo mirno mjesto s dva kafića i dva dućana, poštom. Odmah do grada, na uzvisini nalazi se utvrda Frankopana. Tu je skovana urota sa Zrinskima, nakog čega su skraćeni za glavu, a dvor rasturen. Tragovi rastura su još uvijek jako evidentni. Uprkos tolikom povijesnom značaju, dvor je ostavljen                                                      tako poluuništen kao da su Habsburzi još uvijek živi i kivni osvjete.
Mjesni ljudi kažu da je sve odnijeto nakon pada Frankopana. Kako prozori, stakla, ogledala, kamen, kamini, o pokućstvu da i ne govorimo. Ostao je samo jedan kamin u jednom kutku dvorca, sa crnim mramorem iz Egipta. Od toliko mramora iz otočkog područja, Frankopani su se odlučili baš za crni Egipatski. Toliko su bili jaki. Skoro kao car u Beču. Mađarskim jezikom su se služili kao domaćim. Pisali su dvojezično, neke knjige prvo na Mađarskom, pa prijevod na hrvatski. Ako ćemo ovo nazvati dvorom Frankopana, na dvoru je prevedena i Katarinina knjiga proricanja sa mađarskog.
Što bi se desilo da je urota uspjela? Bi li postojala dvojna monarhija, ali umjesto Austrougarske recimo Hrvatskougarska? Kakva bi bila povijest Srednje Europe i svijeta? Što bi radili ovi narodi, koji su bili izravno pogođeni invazijom s istoka, dok su zapadni kršćani pomalo nezainteresirani, željni kalkulantskog mira u kojem se žrtvuju male figure, mali narodi? Bi li padom Habsburga bila stvorena bolja imperija? Bi li takva država usisala u sebe jugoslavenske zemlje? Bi li domaći vladari bili popularniji od Austrijskih – dakle Njemačkih?
Što je učiteljica života htjela poručiti neuspjehom urote? Je li to bilo predodređeno, da se umiljavajući velikim vladarima ovdašnji narodi sudaraju s tolikom kapilarnom preciznošću?
Uostalom, što im na obiteljskom grbu znače ta dva lava koja lome kruh? Kruh – latinski pan, lome – frange. Frangepani na latinskom lome kruh. Stožeri nacionalne svijesti, bastioni obrane od islama, povijesne legende Mađara i Hrvata, ime crpe od Latina. Lome kruh. Zašto? Da bi ga dali siromašnima? Ne znam. Ali mislim da onda ne bi nabavljali mramor iz Egipta. Ne bi im baš toliko rasturili dvor. Možda bi ga netko zaštitio. Jesu li se malo udaljili od naroda?
Na otoku Krku su također imali utvrdu. Zapravo imali su ih desetak ili desetine. Kaže se da pravosuđe potječe iz ovih krajeva jer su imali toliku vlast da donose i smrtne osude. Postojalo je gubilište. Prije pogubljenja dobijali su posljednju misu u crkvi građenoj na starokršćanskom krstilištu. Tamo je sazidan gornji kat kako se Frankopani ne bi miješali s pukom.
Čak ni na misi. Čak ni pred Bogom.