Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
24.03.2014.

Egyre melegebb az Atlanti Óceán

Egyre melegebb az Atlanti Óceán

Egyre melegebb az Atlanti Óceán

Az Atlanti óceán északi részének vize most olyan meleg, amilyen emberemlékezet óta nem volt – állapították meg a newhaveni (Egyesült Államok) oceánográfiai intézet szakértői. Ez a felmelegedés 1917-ben kezdődött és azóta folyton tart.

Ezzel kapcsolatban az amerikai Yale egyetem értekezletre hívta össze tíz állam szaktudósait és az értekezleten egybehangzóan megállapították, hogy amig 1906-tól 1920-ig januárban az Atlanti-oceán északi részében átlag 1 fok volt a víz hőmérséklete, azóta 2,1 fokra felmelegedett. Az értekezleten elhangzottakból kiderült az is, hogy ennek a felmelegedésnek különféle következményei vannak. Első sorban az állandó jég határa feljebb tolódott és a jéghegyek sem jutnak annyira délre mint korábban. Az állandó jégtakaró vastagsága Norvégia és a Szovjetszövetség partjai mentén állandóan vékonyodik. A víz felmelegedése új áramlásokat is idézett elő az Atlanti-óceán északi részében és befolyásolja a halrajok járását is. Halbiológusok szerint ha a felmelegedés tovább tart, egyes halfajták elszaporodására számíthatunk az északi vizeken.

A tudósok több napig tanácskoztak, de egyet nem tudtak megállapítani, nevezetesen azt, mi okozza az óceán vizének állandó melegedését.

Diurnarius (Story) Nos, manapság is tart a vita, egyesek szerint az általános felmelegedés – nem csak az óceán vizének állandó melegedése – természetes folyamat, bár nagyon sok jel arra utal, hogy az egészben az ember a ludas... Manapság is, igen, mert a hír melyet közlünk nem a napokban jelent meg, bár a szövegből ezt csak egyetlen egy szó alapján tudjuk következtetni: természetesen, a Szovjetszövetség az.

Más téma után kutatva, a 7 Nap 1953. augusztus 2-ai, 31-ik számának 11-ik oldalán bukkantunk erre a hírre. Melyet mintha ma írtak volna. Közben, amint azt a mellékelt ábrán látni lehet, az Atlanti-óceán északi részének a vize egy idejig megint hült, de aztán újra melegedésnek indult... Az ábra a Svalbard nyugati részének tengeri üledékének vizsgálata alapján készült, s Joe Romm, a climateprogress  honlapon 2011 január 27-én megjelent, Temperatures of North Atlantic „are unprecedented over the past 2000 years and are presumably linked to the Arctic amplification of global warming” (Az Atlanti-óceán északi részének hőmérséklet-alakulására „még nem volt példa az elmúlt 2000 évben, és valószínűleg összefügg a globális felmelegedés sarkvidéki erősödésével”) cikkéből kölcsönoztük. A Science tudományos magazinra hivatkozik Romm a szövegben, amely a  http://thinkprogress.org/climate/2011/01/27/207416/science-temperatures-atlantic-water-arctic-unprecedented-2000-years-linked-to-arctic-amplification-of-global-warming/# címen található.