Континуирани простор за сучељавање мишљења
Kontinuirani prostor za sučeljavanje mišljenja
A véleményszembesítésnek szentelt kontinuális tér
24.02.2015.

Nincs év péntek 13-ka nélkül

Nincs év péntek 13-ka nélkül

Nincs év péntek 13-ka nélkül
Egy kis tulzással azt is mondhatnánk, ahány ember, annyi magyarázat. Állítólag, a világon több mint 60 millió ember tart a péntek 13-ától. Van aki retteg ettől a párosítástól, s ezt a – betegséget – friggatriskaidekaphobia néven ismeri a pszichológia.
Nincs év, hogy ne legyen legalább egy péntek 13-ka, de vannak évek amikor (legfelyebb) háromszor is 13-at mond a péntek. Ez történik az iden is, hiszen most volt februárban, hogy a tizenharmadik nap péntek volt, megismétlődik az márciusban is, s aztán még egyszer, novemberben. Érdekes ez a február-március kapcsolat: ha nem szökőévről van szó, s februar tizenharmadika péntek, akor március tizenharmadika szükségszerűen színtén pénteki napra esik, hiszen a február 28 napos, pontosan négy hétig tart.
A pénteknek már az ókorban sem volt jó híre, hisz Rómában a péntek volt a kivégzések napja, és Jézus keresztre feszítése is péntekre esett. Ezért ez a nap csak rosszat jelenthetett. Tovább rontottak a helyzeten a keresztény hitterjesztők, ők bélyegezték meg a pénteket a boszorkányok, a pogányok napjaként még a hatodik században. Úgy gondolták, a hét ötödik napján imádták ősi istenségeiket a nomád népek.
Őseink aztán a 13-as számhoz is rossz tapasztalatokat társítottak. Az azonban lehetetlen tisztázni, hogy miért lenne pont ez a szám balszerencsésebb a többinél. Igaz, nem mindenhol, hiszen Kínában és Egyiptomban kifejezetten szerencsés számnak tartják. Errefelé talán az lenne a gond vele, hogy eggyel több, mint a tökéletesség szimbólumának tartott tizenkettes. A keresztény kultúrában viszont az utolsó vacsora miatt lett baljós szám, hiszen Jézussal együtt éppen tizenhárman ültek az asztalnál.
S aztán, ha megtörténik, hogy egybeesik péntek és 13-a, az duplán szerencsétlenséget jelent a babonások számára. Legkorábbi írásos emléke ennek az elátkozott péntek 13-ának 1869-ből való, a híres zeneszerző, Gioachino Rossini életrajzából, aki mit adj’isten épp november 13-án, pénteken halt meg. Számára tehát valóban nem volt szerencsés ez az együttállás.
Sokféle babona fűződik ehhez a párosításhoz. Vannak, akik sót dobnak a hátuk mögé a bal vállukon át, hogy megóvják magukat. Mások kerülik a létramászást, vagy lekopogják egy fán a baljós gondolatokat. Állítólag az ezen napon beszedett orvosság nem használ, ha ruhát varrunk, az biztos nem lesz jó, házasodni pedig egyenesen vétek péntek 13-án. Hihetetlen, de az ettől a naptól való rettegés az egyik legelterjedtebb hiedelem, még nevet is adtak neki, nem is egyet, rögtön ketőt: paraskavedekatriaphobia, vagy friggatriskaidekaphobia. Frigga ősi skandináv istennő, akinek a napja a péntek. Ha pedig valaki csak a 13-as számtól retteg, az triskaidekaphobiában szenved.
Idén egyébként rájár a rúd a babonásokra, hisz februárban egyszer már túlestünk rajta, aztán a már említett szabály szerint it van március, s végül még november 13-a is péntekre. Megnyugtató azonban, hogy a felmérések szerint nincs mitől tartanunk. A sürgősségi osztályok statisztikái 13 vizsgált veszélyhelyzet közül csak a nyílt sérülések számát vizsgálva találtak növekedést péntek 13-án az év más napjaihoz viszonyítva. Arról nincsen adat, hogy ez a létramászásnak, vagy a fekete macskák elől való menekülésnek köszönhető…

Nincs menekülés a sors elől
Történt ugyanis, állítólag, hogy a New York-i Daz Baxter 1976. augusztus 13-án, a korábbi évek szerencsétlen előzményei miatt, ágyban maradt. Ami aztán nem segített, mert a házban leszakadt az a szint, amelyiken a lakása volt, s Baxter hat emeletes zuhanás után szörnyethalt.